Jestem BIO

 

 

 

STUKTURA PIŻE

PREZES ZARZĄDU

Fundacja Zwalcz Nudę

 

Krystyna Radkowska - z wykształcenia prawnik.

Z zamiłowania i w praktyce animatorka życia społecznego.

Człowiek orkiestra. Organizator wielu wydarzeń i eventów,

oraz kampanii społecznych w tym: Narodowego Dnia Sport i Dni Rodzinnych,

które co roku gromadzą tysiące Polaków i najważniejsze media.

Dla niej nie ma rzeczy niemożliwych.

Założycielka i Prezes Fundacji Zwalcz Nudę.

 

 

WICEPREZES ZARZĄDU

BIO Planet

 

Sylwester Strużyna- urodzony 1972r. absolwent

Wydziału Ekonomicznego Uniwersytetu Szczecińskiego
oraz studium podyplomowego na SGH o tematyce

“Zarządzanie Wartością Firmy”.

W latach 1995-2002 zatrudniony w instytucjach finansowych

(między innymi biuro maklerskie, fundusze inwestycyjne). 

W latach 2002-2005 r. w zarządzie Makarony Polskie S.A.

W latach 2004-2005 członek Zarządu Polskiej Izby Makaronów. 

Od 2006 roku Prezes Zarządu Bio Planet – lidera dystrybucji żywności ekologicznej w Polsce.

 

Smak Natury

 

Michał Kapica- w branży od 2003r.

Wraz z pierwszym dzieckiem pojawiła się potrzeba

zdrowego odżywiania.

Obecnie - ojciec 5 córek, członek Rady Nadzorczej Symbio S.A., 

Członek Komisji ds. Bezpieczeństwa Agro Bio Test Sp. z o.o.

 

 

 

 

 

CZŁONKOWIE ZARZĄDU

ADAKA

 

Dominika Tatarczyk–przygodę z żywnością ekologiczną kontynuuje już piąty rok będąc właścicielką platformy sprzedażowej MarketBio.pl z siedzibą we Wrocławiu. Swoją ofertę kieruje zarówno do klientów hurtowych jak i detalicznych.

W asortymencie sklepu znaleźć można m.in. żywność ekologiczną, kosmetyki ekologiczne oraz suplementy diety. Pośrednicząc na co dzień między producentem,

a konsumentem dobrze zna problemy i potrzeby obu stron, a także wyzwania z jakimi na polskim rynku mierzyć się muszą sklepy oferujące żywność ekologiczną. Doskonale porusza się w branży e-commerce i wierzy, że dzięki internetowemu kanałowi sprzedaży żywność ekologiczna ma szansę dotrzeć do wszystkich Polaków. Żywi nadzieję, że będąc w Zarządzie PIŻE, uda jej się zrealizować ogrom pomysłów jakie posiada na polepszenie sytuacji polskich podmiotów oferujących żywność ekologiczną oraz na promocję produktów bio.

 

 

BioFood

 

Tadeusz Andrzej Szynkiewicz-urodzony 27.09.1957, żonaty , trójka dzieci.

Z wykształcenia technolog żywności.

Ukończył też podyplomowe studia z zakresu ochrony środowiska rolniczego.

Mieszka i pracuje w województwie kujawsko-pomorskim.

Od 1985 roku związany z rolnictwem ekologicznym.

Członk założyciel Stowarzyszenia Ekoland oraz doradca

d/s rolnictwa ekologicznego w  Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Przysieku.

Od 1994 zajmuje się przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych.

Aktualnie Prezes w firmie Żywność Ekologiczna Bio Food sp.z o.o z siedzibą

w Ciechocinie, jak również v-ce Przewodniczący Stowarzyszenia Ekołan.

Jego zainteresowania to ekologia,góry, rower, duchowość ignacjańska, dobra książka i film.

 

 

Denver Food

 

Przemysław Gierak- 41 lat, twórca marki Denver Food,

ponad 18-letnie doświadczenie w branży HoReCa.

Otwarty na ludzi i nowe pomysły. Lubiący tworzyć...

 

 

 

Farma Świętokrzyska Sp.z.o.o.

 

Łukasz Gębka- studiował Inżynierię Środowiska

w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Od 2002 r. prowadzi ekologiczne gospodarstwo rolne

Farma Świętokrzyska. Początkowo liczyło ono 7 ha,

sukcesywnie powiększane zajmuje obecnie ponad 100 ha gruntów rolnych,

na których produkowane są głównie warzywa.

Z racji wieloletniego doświadczenia doskonale zna problemy, z którymi

muszą zmagać się rolnicy uprawiając zimię w systemie rolnictwa ekologicznego.

Jego ambicją jest by rolnictwo i produkcja ekologiczna rozwijała się w Polsce bardziej dynamicznie.

Łącząc szczegółową znajomość rynku oraz specyfikacji produkcji ekologicznej dąży do rozwoju

tej gałęzi rolnictwa w Polsce.

Oprócz uprawy ziemi pasjonuje go zdrowe odżywianie i naturalne metody leczenia.

Kocha swoją pracę, a uprawa ziemi, to dla niego coś więcej,

niż produkowanie warzyw i owoców.

To jego wkład w lepsze jutro wszystkich tych, którzy obdarzają go zaufaniem.

Od wielu lat zwolennik bezglutenowej diety wegańskiej.

 

PRZEWODNICZĄCY RADY PIŻE

Organic Farma Zdrowia

 

Sławomir Chłoń - ukończył studia magisterskie na Politechnice Warszawskiej na Wydziale Samochodów i Maszyn Roboczych, gdzie w 1985r. uzyskał dyplom mgr inż. mechanika.

Od 1985 roku odbył liczne szkolenia w Polsce, Austrii, Wielkiej Brytanii, USA, Japonii i Singapurze z zakresu: marketingu, handlu, przywództwa i zarządzania

Zna biegle język angielski, niemiecki oraz rosyjski w stopniu podstawowym.

 

W latach 1985-1990 pracował w przedstawicielstwie brytyjskiej firmy informatycznej ICL

na stanowiskach specjalista ds. marketingu i PR, a następnie handlowiec.

W latach 1990-1999 był kolejno współzałożycielem, dyrektorem zarządzającym, wiceprezesem oraz

Prezesem spółki informatycznej CSBI S.A.

Od września 1996 r. do stycznia 1999 r. był doradcą Zarządu Grupy ComputerLand ds.oprogramowania.

Od stycznia 1999 r. do lutego 2000 r.  wiceprezes w spółce informatycznej Computerland S.A.

Od lutego 2000 do marca 2002 był Prezesem zarządzającym w ComputerLand S.A.

Od marca 2002 r. do marca 2006 r. był wiceprezesem w ComputerLand S.A.

Od 2003 r. współwłaściciel reprezentujący w Wesolandia A.Chłoń S.Chłoń Spółka Jawna.

Od marca 2006 r. Prezes Zarządu Organic Farma Zdrowia S.A.

 

Kilkukrotny Wicemistrz, a w 2000 roku Mistrz Polski w

Rajdowych Mistrzostwach Polski Samochodów Terenowych.

 

 

WICEPRZEWODNICZĄCY RADY PIŻE

MyEcolife Sp.z.o.o.

 

Agnieszka Saternus -od 2008 roku dyrektorka operacyjna w

spółce MyEcolife i od 2010 na BioBazarze.

Podlegają jej wszystkie trzy BioBazary:

w Warszawie, w Katowicach i Gdańsku.

Z wykształcenia anglistka. Z zamiłowania podróżniczka.

 

 

EuroExclusive

 

Karol Nowak - właściciel firmy Euro Exclusive.

Wprowadzał na Polski rynek naturalne farby do włosów Sanotint.

Specjalizuje się trzech grupach produktowych:

zdrowa żywność, suplementy zdrowia  i naturalne kosmetyki.

Obecnie prowadzi hurtownie współpracującą z aptekami,

zielarniami sklepami ekologicznymi w całej Polsce,

dwa sklepy stacjonarne oraz sieć sklepów internetowych.

 

 

CZŁONKOWIE RADY PIŻE

BioNaura

 

Michał Roczek- to co najlepiej charakteryzuje jego osobę, to hasło:

„Work hard, play harder”. 

Dzięki wielu wyjazdom zagranicznym i pracy w wielu sektorach biznesu, zdobył wiedzę praktyczną z obszaru marketingu, reklamy i sprzedaży.

Szczególnie pierwszy z wymienionych obszarów, czyli szeroko rozumiany marketing jest dla niego czymś znacznie więcej niż tylko elementem w biznesowej układance, to jego pasja.

W codziennych sprawach, które ma nadzieje będą miały także odzwierciedlenie w pracach Rady Izby, stawia przede wszystkim na inicjatywę w działaniu oraz kreatywność.

 

 

BIOVERI

 

Robert Słodkowicz - lat 47 od 12 lat pracownik firmy Bioveri.

Od dłuższego czasu w gronie najbliższych współpracowników 

i zaprzyjaźnionych przedsiębiorców dojrzewał pomysł powołania do życia organizacji, która by w realny sposób reprezentowała środowisko producentów, przetwórców i sprzedawców certyfikowanej żywności bio.

W ramach swojej działalności Izba powinna zająć się szeroko rozumianą promocją żywności ekologicznej, a także propagowaniem informacji dlaczego warto kupować bio produkty.

 

Izba powinna stać się partnerem dla Ministerstwa Rolnictwa i innych ministerstw w opiniowaniu projektów ustaw dotyczących żywności bio oraz lobbowania jak najszerszego wprowadzania eko żywności do szkół i innych placówek publicznych.

Nasza organizacja powinna propagować modę na odżywianie się bio poprzez edukowanie konsumentów czym jest eko żywność i jak odróżnić żywność certyfikowaną od różnych 'regionalnych' i 'zdrowych' produktów.

Dzięki temu rynek bio żywności będzie się rozwijał, a wraz z nim Nasze przedsiębiorstwa.

 

 

Eko-Wital

 

Zbigniew Czerniewski- działalność w branży spożywczej zaczynał

w latach 90-tych od prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Od 2002 roku pracował w firmie PPH Compar Sp. z o.o. specjalizującej się

w produkcji pieczywa cukierniczego trwałego, w kolejnych latach zakład

jako jeden z pierwszych w Polsce wprowadził ciastka i wafle bez cukru.

Pracując w firmie Compar przeszedł szczeble od kierownika do spraw

sprzedaży do dyrektora zarządzającego firmą.

W firmie Eko-Wital pracuje od roku 2005, początkowo jako

Dyrektor do spraw sprzedaży, a obecnie jako Dyrektor Generalny.

 

 

Fundacja JemyEko

 

Anna Pawelec- Prezes Fundacji JemyEko zajmującej się

promocją zdrowej żywności z uwzględnieniem zdrowego stylu życia

jak również pomocą społeczną, w tym pomocą rodzinom

i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywaniem szans tych rodzin

i osób wspieraniem rodzin i systemu pieczy zastępczej.

Cele te realizują poprzez promowanie oraz działalność na rzecz rolnictwa

i przetwórstwa ekologicznego lub prowadzonego metodami tradycyjnymi

bez użycia środków chemicznych. 

Zwiększanie dostępności do zdrowej, zwłaszcza wytwarzanej tradycyjnie oraz ekologicznej żywności,

m.in. przez organizowanie kanałów.

 

 

Microfood

 

Piotr Barczyk- ukończył Wojskową Akademię Techniczną na Wydziale Mechatroniki specjalność Konstrukcja i Eksploatacje Klasycznej Broni Lufowej w 2011.

Od 7 lipca 2011 roku jest właścicielem firmy MicroFood Piotr Barczyk, zajmującej się przetwórstwem warzyw oraz owoców w jakości ekologicznej oraz konwencjonalnej. MicroFood jest właścicielem brandu Puffins, czyli zdrowych ekologicznych przekąsek, które powstają w trakcie innowacyjnego suszenia próżniowego. Zdrowie i chrupiące owoce Puffins są w 100% wegańskie nie zawierają dodatku cukru ani glutenu.

Współtwórca oraz właściciel patentu o nr P.399791.

 

 

 

 

PPHU LOGO SC PIOTR LEGUTKO, MARCIN BARTOSZEWSKI

 

Piotr Legutko- rocznik 1973, absolwent Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.

Od 2009 roku  współwłaściciel firmy PPHU LOGO SC Piotr Legutko

Marcin Bartoszewicz, która jest właścicielem kilku sklepów stacjonarnych

i internetowych oferujących żywność ekologiczną, ekologiczne środku czystości,

a także urządzenia sprzyjające zdrowemu stylowi życia takie jak blendery,

wyciskarki do soków, oczyszczacze powietrza.

 

 

 

SYMBIO

 

Zbigniew Kozłowski- ukończył

Wyższą Szkołę Społeczno-Ekonomiczną Wydział ekonomiczny
w zakresie specjalności ekonomika pracy i zarządzanie kadrami.

W 2007 r. uzyskał tytuł magistra w Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie na Wydziale nauk Humanistycznych

i Społecznych na kierunku Socjologia. Odbył szereg szkoleń w zakresie budowania strategii firmy, skutecznych technik sprzedaży oraz budowania zespołu. Pełnił funkcję dyrektora handlowego w firmach Biohurt i JKS spółka z o.o. gdzie doskonalił swoje umiejętności w zakresie zarządzania sprzedażą oraz budowania relacji i negocjacji z klientami. Aktualnie związany z firmą Symbio, w której pełni funkcję Wiceprezesa.

 

 

Usługi Rolnicze Dariusz Jamorski

 

Dariusz Jamorski- przez blisko 15 lat mieszkał w Hiszpanii, stąd biegle włada językiem hiszpańskim, pasjonuje go południowa kultura,

historia kontynentu, temperament mieszkańców i ich podejście do życia.

Nabyta tam pogoda ducha i optymizm pomogły mu w połowie życia 

w odważnych zmianach.

Dziś mieszka w Polsce, w pięknych okolicach pojezierza wałeckiego.

Od kilku lat zajmuje się z pasją pracą związaną z rolnictwem, głównie ekologicznym.

Pasja ta przyczyniła się do założenia  w gospodarstwie kaszarni, gdzie produkuje ekologiczną kaszę jaglaną pochodzącą przede wszystkim z ekologicznych rodzimych pól.

Działa również prospołecznie, należąc do Stowarzyszenia LGD "Partnerstwo Drawy z Liderem Wałeckim".

Swój czas dzieli między pracę, zainteresowania (głównie sport, podróże, poznawanie innych kultur i ludzi)

oraz dzieci, a ma ich troje, w tym dwie dorosłe córki i małą, 2,5 letnią pociechę - syna Jakuba.

 

 

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej