Jestem BIO

 

 

Szparagowe Tagiatelle

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pęczek szparagów
  • garść jarmużu
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz, oliwa extra vergine, sok z cytryny
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu
  • 2 jajka ekologiczne

Przygotowanie:

  • Szparagi należy umyć i odłamać twarde końce.
  • Łodyżki obrać ale tylko do ok. 1/3 wysokości od najgrubszej części.
  • Odciąć główki szparagów i włożyć je do miski, łodygi obierać obieraczką do warzyw tworząc cienkie tagiatelle
  • Dodać do miski z główkami, wszystko doprawić solą, pieprzem, skropić 2 łyżkami oliwy extra vergine i wymieszać.
  • Odstawić na 15 minut.
  • Dodać ugotowany na parze jarmuż (4-5 minut), świeżą bazylię, dodatkową łyżkę oliwy, tarty parmezan. Wymieszać i wyłożyć na talerz.
  • Na wierzchu położyć jajko gotowane w koszulce.
  • Doprawić solą i pieprzem i posypać świeżo startym parmezanem.

W razie potrzeby skropić oliwą lub sosem balsamicznym. 

Podawać z świeżą chrupiącą bagietką.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej