Jestem BIO

 

 

Placuszki z kaszy jaglanej z łososiem i szczypiorkiem

Składniki na ok. 14-16 placków: 
– 250ml wody lub mleka sojowego/krowiego
– 180g mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej
– 100g kaszy jaglanej 
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka lubczyku
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
– sody na czubku noża
– sól, pieprz 

Dodatkowo:
– wędzony łosoś
jogurt naturalny
– szczypiorek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy o 1-2 minuty dłużej niż jest w instrukcji na opakowaniu (musi być miękka), odcedzamy. Ugotowaną kaszę umieszczamy w misie blendera wraz z resztą składników (z wodą/mlekiem, mąką i przyprawami) i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Placuszki smażymy na suchej lub delikatnie natłuszczonej patelni zgodnie z zasadą 1 łyżka = 1 placuszek. Na każdy z placuszków układamy po kawałku łososia, łyżeczce jogurtu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej