Jestem BIO

 

 

Placuszki z cukinni z kremowym sosem z grzybów leśnych

Składniki:

  • cukinia żółta 1 szt
  • mąka 1,5-2 łyżki
  • świeży koperek
  • pieprz i sól do smaku
  • ząbek świeżego czosnku
  • jajka 3 szt

Przygotowanie:

Cukinię obieramy i ścieramy na tarce.

Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i koperek.

Dosypujemy mąkę , wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta.

Placki smażymy po ok. dwie minuty z obu stron, aż będą złociste.

 

Składniki na sos:

  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • śmietanka do sosów 3 łyżki
  • borowiki 25 dekagramy
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki

Przygotowanie sosu:

Borowiki i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie  podsmażamy.

W razie  potrzeby  podlewamy  lekko wodą.  Odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie  dodajemy  obie śmietany cały czas mieszając.

Przed podaniem posypujemy sos natką pietruszki.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej