Jestem BIO

 

 

Placuszki dyniowe

Składniki:

  • ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
  • 2-3 łyżki ( w zależności o konsystencji puree z dyni ) ekologicznej mąki pełnoziarnistej
  • dwa ekologiczne jajka
  • przyprawy: imbir, gała muszkatołowa, sól, pieprz
  • łyżka ekologicznego oleju rzepakowego o smaku masła
  • olej do smażenia
  • ekologiczny jogurt naturalny
  • cukier cynamonowy
  • kilka listków mięty, albo bazylii do udekorowania

Przygotowanie:

Dynię oczyszczamy z pestek i obieramy ze skóry, a następnie kroimy na kilka większych kawałków.

Każdy kawałek dyni ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dynię wrzucmy do dużej miski.

Do małej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy  olej rzepakowy o smaku masła, łyżeczkę imbiru,

pół łyżeczki soli i dwie szczypty pieprzu, a następnie wszystko przez minutę-dwie intensywnie mieszamy przy pomocy trzepaczki.

Roztrzepane z przyprawami jajka wlewamy do miski z dynią i wszystko starannie mieszamy.

Następnie dodajemy mąkę i znowu mieszamy wszystkie składniki do czasu uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzewamy dość mocno niewielką ilość oleju i przy pomocy łyżki nakładamy niewielkie porcje przygotowanego ciasta. Placki smażymy po ok. dwie minuty z obu stron, aż będą złociste.

Gotowe placki polewamy delikatnie jogurtem naturalnym i posypujemy cukrem cynamonowym.

Na górze układamy listki świeżej mięty lub bazylii.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej