Jestem BIO

 

 

Pieczony łosoś z pełnoziarnistym ryżem i puree z marchewki

Składniki:

  • filet z łososia
  • 2 nie duże ekologiczne marchewki
  • świeży koperek
  • ekologiczny ryż pełnoziarnisty
  • rukola lub inna zielenina, pomidory koktajlowe
  • ćwiartka cytryny
  • sól, pieprz, czosnek, tymianek
  • oliwa z oliwek

 

 

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w kostkę marchewki gotujemy w osolonej wodzie.

Podobnie jak pełnoziarnisty ryż, który gotuje się nieco dłużej niż taki tradycyjny. 

W międzyczasie obieramy filet z łososia ze skóry.

Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową i polewamy przygotowaną marynatą z oliwą z oliwek, pieprzu, soli, czosnku i tymianku.

Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, a na wierzch kładziemy odrobinę masła, żeby łosoś nie był zbyt suchy. Zawijamy w folię i wkładamy do rozgrzanego do 220oCpiekarnika. Pieczemy 15-20minut. 

Ugotowaną marchewkę mielimy blenderem na gładkie puree.

Jeśli  chcemy, by  puree było bardziej wyraziste w smaku marchewkę można ugotować w bulionie warzywnym.

Upieczonego łososia posypujemy  posiekanym koperkiem, dodajemy porcję ryżu, puree z marchewki oraz odrobinę rukoli lub innej zieleniny  z pomidorem koktajlowym i cytryną do łososia.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej