Jestem BIO

 

 

Marchewkowe pole

Składniki:

  • 400g marchewki baby
  • 100g kiełków słonecznika BIO
  • 150g serka koziego
  • garść pestek słonecznika
  • garść grzaneczek ziołowych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

sos:

  • 20 g oleju sezamowego, (albo z orzechów)
  • sok z ½ pomarańczy
  • 2-3 cm kawałek imbiru
  • 10 g musztardy miodowej
  • ½  łyżeczki świeżo zmielonego curry,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

 

Marchewki obtaczamy w przyprawach i oleju,

a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.

Po upieczeniu marchewkę studzimy.

Kiełki płuczemy w wodzie, osuszamy i wsypujemy do miski z marchewką.

Dodajemy pokrojony w kosteczkę ser kozi.

Pestki słonecznika lekko prażymy na patelni, a następnie rozsypujemy po sałatce.

Dodajemy grzaneczki ziołowe.  

 

Przygotowanie sosu:

 

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować. Jeśli sos jest za gęsty można dodać odrobinę wody mineralnej.

Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.

 

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej