Jestem BIO

 

 

Letnie ochłodzenie czyli chłodnik z botwinki z rzodkiewką i koperkiem

Składniki na 4-5 porcji:
– 400g kefiru
– 200g jogurtu naturalnego
2 pęczki botwinki
1 ogórek sałatkowy
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek koperku
2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
– kilka kropel soku z cytryny
sól, pieprz
*opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego 

 

 

Przygotowanie:

Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę. Ogórka kroimy w pół, pozbawiamy gniazd nasiennych za pomocą łyżeczki i kroimy w kosteczkę. Koperek drobno siekamy. W dużej misce kefir wraz z jogurtem łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki ugotowanej botwinki. Następnie dodajemy resztę botwiny, czosnek, rzodkiewki, ogórka i 2/3 koperku. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy i dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Schładzamy. Ugotowane jajko dzielimy na ćwiartki. Na talerzu umieszczamy 1-2 ćwiartki jajka, zalewamy zupą i dekorujemy posiekanym koperkiem.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej