Jestem BIO

 

 

Lato na Hawajach czyli szaszłyczki z grillowanym łososiem i ananasem

 

2 woreczki ryżu długoziarnistego z dzikim ryżem
60 g rukoli
350 g łososia 
500 g świeżego ananasa
(przed obraniem)
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki sosu sojowego
pieprz cytrynowy


Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go w kostkę i oprószamy pieprzem cytrynowym. 
 Ananasa obieramy, wycinamy twardy środek i kroimy w kostkę - mniej więcej tej samej wielkości, co łososia. Cebulę i czosnek obieramy i miksujemy razem z papryczką, syropem klonowym, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Nabijamy łososia na przemian z ananasem na patyczki do szaszłyków, smarujemy z jednej strony glazurą i grillujemy przez 5 minut ( na grillu, w piekarniku lub patelni grillowej). Następnie obracamy - smarujemy pozostałą glazurą i pieczemy kolejne 5 minut. Podajemy szaszłyki na rukoli z dodatkiem ryżu.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej