Jestem BIO

 

 

Hummus

 

Składniki:

  • 5 łyżek ziaren sezamu ekologicznego np. EkoWital
  • 2 łyżki oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki + zalewa
  • opcjonalnie: 1 łyżka oleju sezamowego + 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

Przygotowanie:

  • Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni (mają jedynie lekko zbrązowieć).
  • Uprażony sezam należy zmienić, a następnie dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować.
  • Do powstałej pasty (tahini) dodajemy pozostałe składniki: czosnek, sok z połówki cytryny oraz olej sezamowy i kumin jeśli używamy. Ponownie miksujemy.
  • Dodajemy ciecierzycę i razem miksujemy na pastę. Następnie wlewamy stopniowo wywar z gotowanej ciecierzycy, a później w razie potrzeby gorącą wodę (np. ok. 100 ml lub więcej dla uzyskania odp. konsystencji) i cały czas miksujemy, aż powstanie jednorodna, gładka i kremowa masa.
  • Doprawić lekko solą i pieprzem oraz słodką papryką.

 

Im dłużej miksujemy tym hummus będzie bardziej kremowy, mniej ziarnisty.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej