Jestem BIO

 

 

Hiszpańskie śniadanie czyli Frittata z chorizo i szczypiorkiem

Składniki na 2 porcje (na małą patelnię o średnicy 18 - 20 cm):

  • 50 g hiszpańskiej pikantnej kiełbaski chorizo
  • 4 jajka (ekologiczne)
  • 30 ml mleka
  • 50 g sera koziego, ewentualnie fety lub startego grana padano
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przyprawy: 

  • szczypta czerwonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta wędzonej papryki (jeśli mamy)

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kiełbaskę pokroić na cienkie plasterki, paprykę pokroić w kosteczkę. Przygotować masę jajeczną: wbić 4  jajka do miski, dodać  mleko (30ml), doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem lub rózgą.
  • Dodać ser, pokrojoną na plasterki i oczyszczoną z nasion papryczkę chili oraz szczypiorek. Wszystko wymieszać i dodać przyprawy.
  • Przygotować patelnię, na której można smażyć na kuchence jak i zapiekać w piekarniku lub inne nieduże naczynie żaroodporne o średnicy około 18-20 cm. Postawić na ogniu i włożyć kiełbaskę, smażyć na małym ogniu przez około 1-2 minuty od czasu do czasu mieszając aż tłuszcz się wytopi a kiełbaska będzie chrupiąca i lekko zrumieniona.
  • Wlać jajka na patelnię i smażyć przez minutę, następnie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 12 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.

Przed podaniem skropić oliwą

 

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej