Jestem BIO

 

 

Ciasto Dyniowe

 

Składniki:

  • 250 g puree z dyni (ok 3/4 szklanki)
  • 3 ekologiczne jajka
  • 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki ekologicznej
  • 1/3 szklanki  cukru ( można użyć brązowego)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie:

Na małym ogniu roztapiamy masło.

Dodajemy cukier, mus z dyni i dokładnie mieszamy.

Do wystudzonej masy wbijamy żółtka i dokładnie mieszamy.

Następnie w trzech partiach dodajemy mąkę cały czas mieszając.

W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do ciasta w dwóch partiach dokładnie mieszając po każdym dodaniu łyżką.

Ciasto przelewamy do tortownicy 22cm. Pieczemy w 180°C przez ok 60 minut.

Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej