Jestem BIO

 

 

Carpaccio z kalarepy z kozim serem

Składniki:

  • duża kalarepa
  • 50 g koziego twardego dojrzewającego sera                            (może być orzechowy)
  • łyżka oliwy z prażonych orzechów włoskich
  • szczypta posiekanej pietruszki albo listków mięty                      ( ja użyłam mięty cytrynowej)
  • szczypta posiekanego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Kalarepę obieramy i cienko kroimy w plasterki (niemal półprzezroczyste). Ser kozi ścieramy na tarce. Następnie na talerzyku układamy plasterki kalarepy, tak aby na siebie delikatnie nachodziły.

Posypujemy kozim serem, pietruszką lub miętą i koperkiem, przyprawiamy lekko pieprzem.

Przed podaniem skrapiamy oliwą z prażonych orzechów włoskich i sokiem z cytryny.

W razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli ziołowej.

 

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej