5 o' clock czyli domowe lody Earl Grey

Składniki:

  • 1, 5 szklanki mleka (3,2%)
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 czubate łyżki herbaty Earl Grey (lub 6 torebek)
  • 1//3 szklanki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki ekologicznej mąki pszennej
  • szczypta soli

 

 

 

Przygotowanie:

Szklankę mleka gotujemy w garnku z grubym dnem, następnie przez 15 zaparzamy w nim herbatę.

Po tym czasie należy wyjąć z mleka torebki herbaty.

W międzyczasie ucieramy żółtka, cukier i sól, aż do otrzymamy jasny i puszysty krem (kogel-mogel). Następnie dodajemy mąkę i znów ucieramy.

Do ciepłego wywaru z herbacianego mleka dolewamy pozostałe ½ szklanki mleka i śmietanę kremówkę. Dodajemy ubite żółtka z cukrem i mąką i dokładnie mieszamy, podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszając łyżką, do lekkiego zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko gęsta).

Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie przykrywamy folią i schładzamy w lodówce do ok. 4oC. Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcją jej producenta.  Gotową masę przekładamy do pojemniczka i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki.

 

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone składniki należy dokładnie zmiksować na gładką masę, a następnie przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki.

Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut należy kremową masę wyjąć z zamrażarki i ponownie zmiksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.

Kiedy osiągniemy oczekiwaną konsystencję gotowe lody należy zamrozić.

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej