Jestem BIO

 

 

 

 

AKTUALNOŚCI

Szanowni Państwo,

uprzejmie informuję, iż do Agencji Rynku Rolnego wpłynęło zapytanie od amerykańskiej firmy  PURE GROUND INGREDIENTS, zainteresowanej współpracą z polskimi producentami ziół, takich jak: rumianek, mięta, pokrzywa, itp. Produkty te muszą pochodzić z upraw ekologicznych, organicznych i nie mogą zawierać pozostałości pestycydów.

 

W przypadku zainteresowania współpracą będę zobowiązana za przekazanie stosownej informacji na adres poczty elektronicznej:j.kowalik-trzasko@arr.gov.pl

(z podaniem nazwy firmy, strony internetowej oraz danych teleadresowych osoby do kontaktu wraz z adresem mailowym).

 

Proszę o przesyłanie zgłoszenia firm do poniedziałku, 29 maja 2017 r.

 

Pozdrawiam,

Krystyna Radkowska

 

 

POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ - 10 CZERWCA, PIKNIK Z MINISTERSTWEM ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

 

Ministerwsto Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza wszystkich członków PIŻE do udziału w pikniku organizowanym

10 czerwca na terenie warszawskiego Toru Wyścigów Konnych "Służewiec". Udział wystawców jest bezpłatny, natomiast organizacja stoiska w zakresie własnym wystawców.

Piknik będzie miał charakter bezpłatny, a wystawcy będą mieli możliwość sprzedaży produktów.

 

Potwierdzenie uczestnictwa wraz z informacją o wielkości stoiska i zapotrzebowaniu na energię elektryczną prosimy przesyłać koordynatorowi z Ministerstwa, czyli Pan Karolinie Koc na maila:

karolina.koc@minrol.gov.pl, tel. 22 623 24 39

do 28 kwietnia.

 

Pozdrawiam,

Krystyna Radkowska

 

 

WALNE ZGROMADZENIE POLSKIEJ IZBY ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ

 

Serdecznie zapraszamy wszystkich członków PIŻE na Walne Zgromadzenie, któe odbędzie się 11 kwietnia 2017 o godzinie 14stej w siedzibie Izby przy ul. Kickiego 1.

 

Szczegóły spotkania dostępony na forum PIŻE.

 

PROGRAM WALNEGO ZGROMADZENIA

 

Biuro powstającej PIŻE zwołuje zgromadzenie założycielskie Izby na dzień 11 kwietnia 2017 r. na godzinę 14:00 w Warszawie przy ul. Kickiego 1.

 

 

Proponowany porządek posiedzenia:

  1. Otwarcie posiedzenia.
  2. Wybór Przewodniczącego Zgromadzenia.
  3. Przyjęcie porządku obrad.
  4. Wybór Komisji Skrutacyjnej.
  5. Dyskusja nad statutem Izby.
  6. Zatwierdzenie statutu Izby - poprawiona wersja poniżej do wglądu - miejsca zmienione na czerwono, poprzednia wersja statutu dostępna na stronie PIŻE w zakładce członkowie.
  7. Zgłaszanie i przedstawianie kandydatów do Rady Izby.
  8. Wybór członków Rady Izby.
  9. Zgłaszanie i przedstawianie kandydatów do Zarządu Izby.
  10. Przerwa (w czasie przerwy zbierze się Rada Izby, która wybierze Zarząd Izby).
  11. Wolne wnioski.
  12. Złożenie podpisów na liście członków Izby do rejestracji w KRS.
  13. Zamknięcie obrad.

 

 

 

Z poważaniem,

 

 

Krystyna Radkowska

 

W razie pytań prosimy o kontakt:

Krystyna Radkowska

p.o. Prezesa Zaządu

501 104 087

zarzad@pize.info.pl

 

Statut PIŻE marzec 2017
Statut Polskiej Izby Żywności Ekologicznej z oznaczeniem zmian wprowadzonych przez prawnika, który weryfikuje nasze dokumenty. Zmiany w stosunku do starej wersji statutu są zaznaczone na czerwono.
StatutPiżeFinal z marca 2017.docx
Dokument Microsoft Word [23.3 KB]

 

Polska Izba Żywności Ekologicznej łączy się w żalu w rodziną i najbliższymi Pana Marka Wolniaka, wspaniałego Męża, Ojca i Dziadka, Szefa, właściciela firmy Złoto Polskie, który w środę 29 marca zmarł.
Pogrzeb odbędzie w sobotę 1 kwietnia w Kaliszu, w Sanktuarium Świętego Józefa o godzinie 14.

 

Drodzy Państwo,

już pierwszego dnia o  godzinie 10 zaczynamy mocnym punktem programu EcoTime czyli  z debatą ekologiczną  pt.: „ Biologizacja – alternatywą dla rolnictwa”.

Czy na pewno tak jest? Jakie stosować praktyki ekologiczne? Jakie nawożenie? Jakie są możliwości i ograniczenia w obrocie produktami ekologicznymi?

Tego wszystkiego dowiemy się podczas debaty.


INFORMACJE:

 „ Biologizacja – alternatywą dla rolnictwa”

TERMIN: SOBOTA , 8.04.2017 
10:00 – 13:30  

Wstęp wolny, sala konferencyjna hala G

Moderatorzy: 
1.    Marian Szałda – ŚODR Modliszewice
Paneliści:                         
1.    Stanisław Kolbusz – Prezes Stowarzyszenia EkosystEM® Dziedzictwo Natury 
2.    Przedstawiciel IUNG Puławy 
3.    Sławomir Głuszek Zakład Mikrobiologii, Pracownia Rizosfery Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach – „Wpływ pożytecznych mikroorganizmów na poprawę żyzności gleb i jakości plonów w ekologicznych uprawach ogrodniczych” 
4.    Anna Kraśniewska, Dyrektor Biura Nasiennictwa  Głównego Inspektoratu Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa Przedstawiciel MAKRO Cash & Carry Polska – „Możliwości i ograniczenia w obrocie produktami ekologicznymi, tradycyjnymi  i wysokiej jakości”. 
5.    Przemysław Karwowski - Aqua Clean Service Poland - "Czyste zbiorniki wodne jako zwiększenie potencjału turystycznego".                              
6.    Jerzy Szymona – PTRE Ekogwarancja „Produkcja ekologiczna certyfikowana”.
7.    Stanisław Łuczak - Innowacyjny sposób - technologia wytwarzania żywności ekologicznej i naturalnej - BIO UPRAWA ROŚLIN z zastosowaniem EKO-PIELNIKA "ŁUCZAK".
8.    Piotr Krajewski – Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Krajewscy -  „Dobre praktyki ekologiczne”.
9.    Przedstawiciel AGRAPLANT – „Nawożenie”.


W sobotnim programie wydarzenia odbędą się również:

14:00 – 14:45  Jan Czaja - Stowarzyszenie ODROLNIKA - „Sprzedaż bezpośrednia żywności wysokiej jakości przez rolników. Jak to robić?" (wstęp wolny, sala konferencyjna hala G)

15:00- 15:45  Karolina Liberka - New Business Deputy Director  z Agencji Feno -  „Trendy konsumenckie 2017! Co powinieneś zamówić na półki swojego sklepu.” (wstęp wolny, sala konferencyjna hala G).

 

Wszystkich Członków PIŻE serdecznie zapraszamy na wspólne stoisko, które organizujemy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Członkowie, którzy do 20 grudnia zgłoszą swój udział będą mogli skorzystać z możliwości wystawienia produktów, korzystania ze stoiska i wpisu do katalogu. Pozostałych zainteresowanych proszę o podesłanie kilku produktów i katalogó na adres PIŻE: Kickiego 1, lok U4, Warszawa. Zostanę one wszystkie położone na półce dodatkowej. Szczegóły są opisane na naszym formu w temacie komisji targowej.

Zapraszam wszystkich członków PIŻE do zaprezentowania swoich produktów ekologicznych w trakcie Warszawskiego Pikniku Rodzinnego, 19 marca 2017 na warszawskich Bielanach przy Lindego (OPIS BIELANY) w godzinach 11-15.

Na miejscu będą prowadzone warsztaty kulinarne i konsultacje. Zapraszam do bycia częścią pikniku poprzez (do wyboru, lub łącznie):

przekazanie produktów i materiałów marketingowych

przyjechanie na piknik i samodzielne zaprezentowanie swojej oferty

dostarczenie produktów do warsztatów

Całośc odbywa się na zasadzie współracy barterowej.

Warszawski Piknik Rodzinny to tysiące odwiedzających rodzin, setka animacji i ekwiwalent reklamowy na poziomie 100.000 PLN.

Zainteresowanych proszę o kontakt: zarzad@pize.info.pl

więcej o projekcie na www.warszawskiednirodzinne.pl, oraz w poniższej prezentacji.

 

Prezentacja Warszawskie Dni Rodzinne IX
Zapraszamy do zapoznania się z misją, logistyką i statystykami projektu
Warszawskie_Dni_Rodzinne_2017_-_prezenta[...]
Dokument PDF [3.2 MB]

 TABELA PRODUCENTÓW PIŻE

 

Z uwagi na zainteresowanie ofertą polskich producentów BIO przez zagranicznych dystrybutorów przygotowujemy plik, w którym każdy z członków PIŻE może opisać swoje produkty.

Serdecznie prosimy o uzupełnienie tabelki wszystkich zainteresowanych członków PIŻE.

Niniejsze informacje zostaną przerobione na ofertę w języku angielskim i wysłane zarówno do firm, z którymi już nawiązaliśmy kontakt na Targach Łódzkich, jak i do przyszłych zainteresowanych.

Niniejsza tabelka posłuży również dietetykom do przygotowania menu na bazie Państwa produktów.

Prosimy więc o szczegółowe informacje odnośnie składu i wartości odżywczych.

Link do tabelki jest na stronie forum PIŻE.

Przypominamy, że mamy też plik z adresami wszystkich sklepów ekologicznych członków PIŻE - jeśli posiadają Państwo sklep prosimy o sprawdzenie czy jest on wpisany na listę adresową PIŻE  plik z listą sklepów poniżej:

 

lista sklepów piże.pdf
Dokument PDF [312.6 KB]

 

 

W dniach 07-09 października 2016r. 

Polska Izba Żywności Ekologicznej po raz pierwszy zaprezentowała się na targach branżowych podczas Międzynarodowych Targów Łódzkich Natura Food.

Miłym zaskoczeniem okazał się być fakt, iż mimo,

że dopiero startujemy z działalnością, byliśmy rozpoznawani przez odwiedzających, a nasze niewielkie stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem.

 

 

Nasza obecność na targach była także doskonałą okazją do nawiązania współpracy z firmami zagranicznymi, które są zainteresowane dystrybucją polskich produktów ekologicznych, a często trudno im trafić samemu do konkretnych producentów. Z przyjemnością rozmawialiśmy w imieniu naszych członków z firmami

z Francji, Chin czy Włoch. Aktualnie razem z członkami Izby opracowujemy kompleksową

ofertę eksportową.

 

Przygotowujemy się również do spotkania z Agencją Rynku Rolnego, na którym będziemy wspierać tworzenie strategii promocyjnej branży rolno-spożywczej na rok 2017.

 

Zdjęcia naszego stoiska na Międzynarodowych Targach Łódzkich możecie zobaczyć na naszym Facebooku https://www.facebook.com/JestemBio/

Zachęcamy, by nas polubić.

 

Polska Izba Żywności Ekologicznej  planuje swoją pierwszą kampanię promocyjną.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z prezentacją przygotowywanego projektu.

 

 

Wersja do druku Wersja do druku | Mapa witryny
© Polska Izba Żywności Ekologicznej